Taką kaczkę mogę jeść zawsze i wszędzie. Możecie zrobić ragu w momencie kiedy zostanie Wam porcja już upieczonej kaczki, lub specjalnie dla ragu upiec całą kaczkę lub jej części.
Moje ragu podałam z dyniowymi gnocchi. Możecie jednak poszaleć i podać kopytka, tradycyjne gnocchi lub ragu wykorzystać jako sos do makaronu np typu parpadelle. Możliwości jest całe mnóstwo.
Polecam Wam także inne przepisy:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– kaczka z jabłkami
– przepis na gnocchi
– domowy makaron
– pad thai z kurczakiem
– młoda kapusta
Czas przygotowania: 3 h
ilość porcji: 4
Składniki:
– 1 kaczka o wadze ok 2 kg
– sól, pieprz
– pół łyżeczki suszonego rozmarynu
– pół łyżeczki suszonego majeranku
– 1 cebila
– 1 ząbek czosnku
– 1 marchewka
– 80 ml czerwonego wytrawnego wina
– 150 ml bulionu, możesz wykorzystać mój przepis na rosół
– 150-200 ml passaty pomidorowej
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 2 łyżki oliwy do smażenia lub tłuszcz z kaczki
do podania:
– dyniowe gnocchi najlepiej według mojego przepisu
Przygotowanie:
- Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Piekarnik nastaw na 230 st C. Włóż kaczkę do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st C i przykryj kaczkę pokrywką lub przykryciem z folii aluminiowej (podwójna warstwa folii). Piecz kaczkę przez 2 h, w połowie pieczenia obracając ją.
- Kaczkę po upieczeniu przestudź i obierz z mięsa. Mięso posiekaj na 2-3 cm kawałki.
- Na tłuszczu z kaczki który się wytopił lub oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po 2-3 minutach dodaj marchewkę i smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj mięso z kaczki, wlej wino, passatę oraz ciepły bulion. Duś około 30 minut. Na koniec dopraw cynamonem, papryką i kminem, oraz solą i pieprzem.
- Tak przygotowane ragou z kaczki podawaj na przykład z pysznymi dyniowymi gnocchi.
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– placek po węgiersku
Wpis dodaję do sezonowej dyniowej akcji na zBLOGowani.pl:
4 comments
Potrawa fajne się prezentuje na talerzu:)
Piękne zdjęcia 🙂
dziekuję 🙂
Siema, coś takiego to jest dopiero bardzo fajna sprawa. Sam prowadzę bary weselne i proponuje gością podobne potrawy na przykład tutaj możecie zobaczyć http://barman-na-wesele-com.pl/jak-wygladaja-pokazy-barmanskie/ . Polecam każdemu i serdecznie pozdrawiam !