Ta surówka to idealny dodatek do każdego azjatyckiego dania. To idealne połączenie świeżości i orzeźwiającego smaku ogórka z pikanterią chilli, które jest to obowiązkowe. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste i możesz to zrobić na kilka chwil przed podaniem.
Sałatka najlepiej komponuje się w urozmaiconych azjatyckich bowlach oraz w bułeczkach bao czy w kanapkach. Takie pikantne ogórki możesz także położyć na klasyczną polską kanapkę z szynką, a nabierze zupełnie nowego wymiaru.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– surówka z włoskiej kapusty
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– chłodnik z ogórków
– Surówka z włoskiej kapusty
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
AZJATYCKA SAŁATKA Z OGÓRKÓW
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
- 1 długi ogórek szklarniowy
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- nasiona sezamu do posypania
Przygotowanie:
- Ogórka umyj, osusz i pokrój na cieniutkie plasterki.
- Plastry ogórka posól i odstaw do lodówki na 15 minut. Ogórek puści sporo soku, który należy odlać.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj olej sezamowy, chilli, cukier i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Po odcedzeniu wody z ogórków wlej do nich sos i dokładnie wymieszaj. Posyp sezamem i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł