Zrobienie dobrego Boeuf Strogonow to sztuka, pomimo że danie nie jest trudne w przygotowaniu. Moją tajemnicę stanowią składniki, spotykane w niewielu przepisach, ale genialne uzupełniające smak tego dania. Są to: białe wino, wędzona papryka i sos Worcestershire.
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– kotlet schabowy
– pad thai z kurczakiem
– zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– placek po węgiersku
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
BOeuf Strogonow
Ilość porcji: 4
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 700-800 g mięsa wołowego – polędwicy lub rostbefu
– 2 cebule
– 250 g pieczarek
– 300 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego, możesz wykorzystać mój przepis na rosół
– 200 ml wina białego wytrawnego
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 płaskie łyżki mąki pszennej
– olej do smażenia
– sol, pieprz
– 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności musicie przygotować mięso i warzywa do dalszej obróbki. Mięso pokrójcie w cienkie paseczki, cebulę posiekajcie w kostkę a pieczarki w plasterki.
- Mięso posypcie mąką pszenną, tak aby ta otoczyła całość. Nadmiar zgarnijcie. Smażcie mięso na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym. Najlepiej smażenie mięsa podzielić na 2 części, ważne jest bowiem to aby mięsa nie było zbyt dużo i aby się smażyło a nie dusiło. Mięso powinno stać się szaro-brązowe, musi się usmażyć ze wszystkich stron.
- Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Na tej samej patelni usmażcie teraz cebulę oraz pieczarki. Powinny nieco zmięknąć. Proces smażenia powinien trwać 3-4 minuty.
- Przełóżcie warzywa do garnka, postawcie dopiero teraz na kuchence i dodajcie bulion, wino, papryki, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, nieco soli i pieprzu do smaku. Duście około 5-15 minut – przy polędwicy wystarczy 5 minut, jeśli używacie innego rodzaju mięsa wołowego czas się wydłuży, mięso powinno być miękkie.
- Na koniec dodajcie śmietanę – najpierw zahartujcie ją łyżką sosu z mięsa, a następnie całość wlejcie do garnka. To już właściwie koniec gotowania, potrawa jest gotowa.
- Podawajcie z pieczywem.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– tatar wołowy
1 comments
Jak dla mnie to jedno z najsmaczniejszych dań jednogarnkowych:)