Lubicie chipsy? Głupie pytanie! A może warto zrobić je w domu, trochę odchudzić i mieć pełną kontrolę nad składem? Chipsy można zrobić tradycyjnie z ziemniaka, ale nadają się do tego także inne warzywa czy owoce. Dziś słodko ostra wersja chipsów z batata z chilli, ale jako przyprawy możecie użyć także kilku innych rzeczy – ziół suszonych, soli, soli i pieprzu…
Zajrzyjcie także do innych przepisów:
– falafel
– kurczak z batatami
– prażone pestki dyni
– pieczone faszerowane bataty
– pieczona ciecierzyca
– frytki z batatów
– pikantne frytki z batatów
– frytki z warzyw
– oliwy smakowe
– paluszki chlebowe
– przekąska do wina lub piwa
– guacamole
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
CHIPSY Z BATATÓW
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
SKŁADNIKI:
– 1-2 bataty
– 1 łyżka oleju roślinnego
– sól z chilli
Batata dokładnie umyjcie, a następnie za pomocą noża lub krajalnicy pokrójcie w bardzo cieniutkie plasterki. Rozłóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka nasmarujcie olejem. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 160 st i suszcie około 40 minut, pilnując aby były chrupiące ale nie spalone. Po wyjęciu z piekarnika posypcie solą i chilli lub innymi przyprawami (przyprawy ie są obowiązkowe). Smacznego 🙂