Przygotowanie: ok 60 minut
Składniki:
– 3 łyżki orzeszków piniowych do posypania
– 2 średnie marchewki (200-150 gram)
– 75 g rodzynek sułtanek
– 60 ml białego rumu
– 150 g cukru pudru
– 125 ml oleju
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego
– 3 jajka
– 250 dag mielonych migdałów (do kupienia już zmielone)
– 1/2 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
– skórka i sok z 1/2 cytryny
do upieczenia okrągła foremka ok 24 cm średnicy
PRZYGOTOWANIE:
Od razu włączcie piekarnik, ciasto bowiem przygotowuje się dość szybko. Marchewkę zetrzyjcie na mniejszych oczkach tarki, jednak nie na miazgę. Do rondelka należy wrzucić rodzynki i zalać je rumem. Podgrzać i od momentu wrzenia gotować jeszcze około 3 min. Zdjąć z ognia i postawić do przestudzenia.
Na początek do miski wrzucić olej i cukier. Ubić na pulchną masę ok 3 min. Dodać wanilię i jajka. Cały czas miksować aż masa nieco urośnie i stanie się bardzo pulchna.
Do miski z masą dodać rodzynki z rumem, mielone migdały, gałkę, marchewkę oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać tym razem łyżką, tak aby składniki połączyły się.
Przelać ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Możecie w tym celu wykorzystać formę do tarty.
Ciasto posypać orzeszkami piniowymi i włożyć do piekarnika na 30-40 min (temperatura 180 st).
Ciasto będzie gotowe kiedy ładnie się zezłoci, a patyczek włożony w ciasto będzie wilgotny, ale nie pozostanie na nim resztka ciasta. Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić ciasto na minimum 10 min. Podawać samo lub z kremem z mascarpone (ser mascarpone, cukier, rum).
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
3 comments
Fantastyczny przepis. Na pewno wypróbuję!
marchewkowe ciasto jest pyszne!
Bardzo lubię marchewkowe 🙂 fajny przepis 🙂