Wygląda trochę jak mięsny salceson, a jednak to pyszne i wilgotne ciasto. A do tego jest idealne, bo bardzo proste i zrobisz je w niespełna godzinę.🙂
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
– ciasto czekoladowe ze śliwkami
– sernik dyniowy
– placek ze śliwkami
– ciasto dyniowe z czekoladą
– tort czekoladowy z owocami
– najprostsza szarlotka
– szarlotka na kruchym cieście
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– sernik z kajmakiem
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
– sypana szarlotka
CIASTO SALCESON Z JABŁKAMI
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 5 jajek
– 400 g mąki pszennej
– 220 g cukru
– 375 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki kakao
– 6 twardych jabłek
– sok z połowy cytryny
– 4-6 łyżek cukru pudru
– garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180 st C.
- Jabłka obierz ze skórki i posiekaj w średniej wielkości kostkę. Ważne, aby jabłka były dość twarde.
- Jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) wbij w całości do misy miksera. Dodaj cukier i ubijaj całość do uzyskania puszystej masy która zbieleje. Do masy dodaj olej i zmiksuj całość. Następnie dodaj do jajek przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Teraz miksuj już krótko tylko tyle, aby składniki się połączyły.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj wszystko już za pomocą dużej łyżki lub silikonowej szpatułki.
- Prostokątną blachę średniej wielkości wysmaruj odrobiną masła lub oleju i wysyp bułką tartą lub mąką. Wlej ciasto na blachę i wyrównaj. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180 st C.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier, polej nim ciasto po wystudzeniu i całość posyp lekko połamanymi orzechami. Podawaj.
SMACZNEGO!
2 comments
jadłam ostatnio u koleżanki, dobre ciasto:-)
Czy aby cynamon nie zgubił się w przepisie? Właśnie robię 🙂