Proste i smaczne danie nie tylko dla osób będących wegetarianami. Do curry możecie dać praktycznie wszystkie warzywa które lubicie – moja propozycja oparła się o warzywa zielone 🙂
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– curry z batatem
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– chlebek z cukinii
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
– Szybkie curry z krewetkami
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 1 cukinia
– szklanka zielonej fasolki szparagowej
– 1 zielona papryka
– puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżeczka suszonej kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 cm świeżego imbiru
– szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)
– 1 puszka mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa pokrójcie w paseczki, mniej więcej jednej wielkości.
Posiekany czosnek, świeży imbir i chili wrzućcie na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Za ok 2 min wsypcie resztę przypraw i podsmażcie je aż zaczną pachnieć. Dodajcie puszkę pomidorów, a następnie warzywa. Pamiętajcie jednak o tym że każde z warzyw ma inny czas przygotowania – w moim przypadku najpierw dodałam fasolkę szparagową, a po kolejnych 5 min resztę warzyw. Razem z ostatnimi warzywami dodajcie puszkę mleka kokosowego, przykryjcie i duście ok 10 min.
Podawajcie z białym lub ciemnym ryżem.
SMACZNEGO!
2 comments
uwielbiam curry! nawet wczoraj jadłam na obiad 🙂 w wersji z tofu i marchewką 🙂
tofu i marchewka – brzmi również ciekawie. Muszę koniecznie spróbować. mam nadzieję że wrzucisz do siebie 🙂