Duszony schab, duszona karkówka,to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje że kawałki karkówki zrobią się miękkie i delikatne, a dodatki nadadzą pyszny smak.
Polecam Wam także:
– schab w sosie
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KARKÓWKA DUSZONA
PRZYGOTOWANIE: 2 h
Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI:
– 6-8 plastrów karkówki
– 1 duża cebula
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 2 łyżeczki ziaren gorczycy
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
– ok 2,5-2 l wody
– 2-3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Plastry schabu karkowego dopraw solą i pieprzem, na następnie rozbij tłuczkiem.
- Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony.
- W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, dodaj do usmażonego mięsa i smaż ok 2-3 minut. Dodaj ziarna gorczycy i paprykę i krótko podsmaż.
- Do mięsa dodaj bulion i dopraw nieco solą i pieprzem. Gotuj karkówkę przez niespełna 2 h od czasu do czasu uzupełniając sos wodą i mieszając całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba.
- Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Polecam Ci surówkę Colesław i surówkę z czerwonej kapusty.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM