Przepis na klasyczne kotlety mielone mam na blogu już od dość dawna. Pokazywałam Wam też bardzo fajny przepis na kotlety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą czy na kotlety w sosie z suszonymi pomidorami. Tym razem przyszła pora na nieco inną wersję i zdecydowanie inny sos – na bazie musztardy. No bo przecież musztarda i mięso mielone pasują do siebie idealnie!
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
– kotlety mielone
– Kotlety mielone z mozzarellą
– Kotlety mielone z kurczaka
– falafel
– cordon bleu z kurczaka
– kotlety z cukinii
– sałatka grecka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– surówka z czerwonej kapusty
– przepis na kotlet schabowy inaczej
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– Zrazy wołowe
– Surówka z włoskiej kapusty
KOTLETY MIELONE W SOSIE MUSZTARDOWYM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk
SKŁADNIKI KOTLETY:
– 500 g mięsa mielonego z łopatki
– 1 jajko
– 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka)
– 1/2 cebuli
– 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
SKŁADNIKI SOS:
– 5 łyżek masła
– 3 łyżki mąki pszennej
– 450-500 ml bulionu wołowego lub innego
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 2 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej (w zależności od Twoich gustów)
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól, pieprz i odrobina chilli do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- KOTLETY: Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy lub oleju podsmażając kilka minut na patelni. Po usmażeniu dodaj ją do mięsa mielonego.
- Kajzerkę włóż do naczynia, zalej wodą i przyciśnij czymś ciężkim od góry. Tak namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej.
- Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Najlepiej patelnię przykryć pokrywką w trakcie smażenia.
- W czasie smażenia przygotuj sos. W garnku lub na drugiej patelni rozpuść masło a następnie dodaj do niego mąkę tworząc zasmażkę. Krótko podsmażaj i od razu dodaj gorący bulion. Gotuj mieszając chwilę aż sos przestanie mieć grudki, po czym dodaj pozostałe składniki – śmietankę, obie musztardy i dopraw wszystko do smaku. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, sos zacznie gęstnieć.
- Z patelni, na której usmażyły się kotlety odlej tłuszcz i wlej na to miejsce sos musztardowy.
- Kotlety podgrzewaj w sosie obracając w trakcie, aby sos je nieco pokrył. Kotlety podawaj z ziemniakami lub kaszą oraz ulubionymi surówkami.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł