Mielonego można zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Dziś zapraszam Was na przepis na mielonego z mięsa kurczaka, do zrobienia którego najlepiej użyć mięsa z podudzia. Będzie ono mniej suche niż filet z piersi kurczaka, a przez to kotlety wyjdą bardziej soczyste.
Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
– przepis na gnoccchi
– dyniowe gnocchi
– kotlety z cukinii
– kotlet serowy
– sałatka grecka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– przepis na kotlet schabowy inaczej
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– surówka z czerwonej kapusty
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
KOTLETy mielone z kurczaka
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk
SKŁADNIKI:
– 500 g mięsa mielonego z kurczaka (najlepiej z podudzi)
– 1 jajko
– 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka)
– 1/2 cebuli
– 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mięsa mielonego, a następnie dodaj jeszcze namoczoną i wyciśniętą z nadmiaru wody bułkę, jajko w całości, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj i dodaj bułkę tartą, bo masa będzie zbyt kleista aby ulepić z niej kotlety. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej.
- Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Jeśli usmażysz je na zbyt dużym ogniu może się okazać że będą jeszcze surowe w środku.
- Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, pieczywem, sałatkami i sosami.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł