Mogę Wam śmiało napisać że kocham to zestawienie w zupach. Warzywa (i tu mogą być bardzo różne propozycje) a do tego czerwona pasta curry i mleko kokosowe. Trochę pikanterii, trochę słodyczy, delikatne smaki warzyw które wybierzecie do swojej zupy krem. To wręcz nie może się nie udać.
Tym razem postawiłam na słodką i pyszną marchewkę oraz słodkie ziemniaki czyli coraz bardziej popularne bataty. Wystarczy je obrać, pokroić w grube kawałki i ugotować z dodatkami. A jak już będą mięciutkie to w ruch idzie blender i z warzyw zrobicie pyszny krem. Co zostaje – dodanie mleczka kokosowego no i oczywiście piękne udekorowanie zupy!
Zapraszam do innych moich przepisów na zupy kremy:
Orientalna zupa dyniowa
Zupa dyniowa z pomidorami
Pikantna zupa dyniowa
Krem z kalafiora z pistacjami
Krem z zielonych szparagów
curry z batatem
Krem z pora z jabłkiem
Krem z pieczonego czosnku
Krem z pomidorów caprese
Zupa grzybowa z borowików
Krem z pieczonych pomidorów
Zupa z brokułów z serem cheddar
Krem z pomidorów i marchewki
Krem z kalafiora i kopru włoskiego
Krem z czerwonej soczewicy
KREM Z MARCHEWKI I BATATÓW
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 700 g marchewki
– 2 średnie bataty
– 1 l domowego bulionu lub rosołu
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
– 300-400 g mleka kokosowego
– sok z połowy limonki
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
– do podania: natka pietruszki, posiekane pistacje, chilli
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewki i bataty obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Na oliwie lub oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach dodaj drobno pokrojony imbir, czosnek, sporą szczyptę soli i dalej podsmażaj. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj pastę curry i podsmażaj aż całość nabierze bardziej ceglastego koloru.
- Wtedy do garnka dodaj pokrojone warzywa i wlej cały gorący bulion.
- Gotuj całość około 15-17 minut, aż warzywa zmiękną.
- Po ugotowaniu zblenduj zupę na jednolity krem, po czym dodaj do zupy mleczko kokosowe (odrobinę odłóż do dekoracji) i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
- Zupę przekładaj do miseczek. Wyciśnij na każdą porcję nieco soku z limonki. Ozdabiaj zupę odłożonym mleczkiem kokosowym, posiekanymi pistacjami, posiekaną natką pietruszki i mniejszą lub większą porcją chilli. Podawaj!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł