Dziś przepis na krewetki w sosie śmietanowym. Doskonałe danie zarówno na obiad jak i kolację przy świecach. Smakuje dosłownie wszystkim.
Jednak osobiście wolę krewetki w białym winie – są lepsze, bardziej aromatyczne 🙂 Kliknijcie na nazwę krewetek aby znaleźć tamten przepis.
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– pół kilograma krewetek świeżych lub mrożonych (porcja na 2 osoby)
– pół szklanki śmietany
– pół szklanki białego wina (takiego jak lubicie) – proponuję półwytrawne
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 cm imbiru świeżego
– 1 papryczka chili
– świeżo mielony pieprz
– siekana pietruszka
Przygotowanie:
Na oliwie lekko dusicie czosnek, imbir i siekane chili. Dorzucacie świeże lub rozmrożone krewetki i mieszacie by przyprawy lekko je “oblepiły”.
Po kilku chwilach dolewacie wino i dusicie krewetki. Po kolejnych 5 minutach dodajcie śmietanę, pamiętając by ją zahartować gorącym sosem. Po kolejnych kilku minutach potrawa jest gotowa.
Podając posypcie wszystko natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podawajcie z pieczywem które można maczać w sosie.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
Zajrzyj też do tych przepisów:
Pikantne krewetki
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka ziemniaczana z ośmiornicą
Smażone kalmary
Makaron z chorizo i krewetkami
Domowe sushi
Krewetki w sosie pomidorowym z fetą
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami
17 comments
ooo, na pewno spróbuję, bo już znudził mi się mój przepis z jedynie masłem i czosnkiem:)
Przymierzam się do zrobienia krewetek wg tego przepisu i tak się zastanawiam czy to możliwe, żeby w ogóle nie było soli?
ja bardzo mało soli używam w kuchni, tak jest zdrowiej i wg mnie smaczniej. Proponuję zrób z niewielką ilością soli i ewentualnie posól na sam koniec jeśli uznasz to za konieczne. Proponuję także krewetki w białym winie – mój ulubiony sposób na krewetki: http://nietylkopasta.pl/krewetki-w-bialym-winie/
Witam, mam tylko pytanie- ilu procentowa ma być śmietana?E.
najlepiej użyj 12 lub 18%
Uwielbiam ten przepis, robiłam już kilka razy. Za każdym razem krewetki mocno mi się zwijaja, co robię nie tak ?
chyba nie do końca wiem co masz na myśli. Krewetka zwija się zawsze podczas obróbki cieplnej.
Dzień dobry, przepis wygląda pysznie, a czy śmietana ma być słodka czy kwaśna? Jestem początkująca kucharką, ale obiło mi się o uszy, że smak śmietany ma znaczenie w gotowaniu.
śmietana 18% czyli kwaśna
Sos bardzo średni , nie do końca mi smakował. Nie pasuje do krewetek. Jednak ta śmietana to nie jest to co powinno być. Średnio polecam , bo zjadliwe ale bez uniesień itp.
zgadzam się że dużo lepsze są w białym winie lub maśle, takie przepisy znajdziesz na moim blogu
Bo smietana do tego 30 misi byc smakuje idealnue
Kwasna smietana sie nie nadaje musi byc 30 i bedzie pysznie
Śmietana 30% będzie niestety zbyt słodka w smaku do tego dania i zbyt tłusta.
Cześć wielkie dzięki za post !
Jaka Śmietana?
18%