Jestem pewna, że podziękujesz mi za ten przepis, bo jest przepyszny i naprawdę banalnie prosty w przygotowaniu. A do tego do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników, i tylko kilku chwil swojego cennego czasu.
Kurczak, dzięki temu, że robi się w sosie na zamkniętej patelni, wychodzi bardzo soczysty i niezwykle aromatyczny. Panowie, zróbcie to danie swoim żonom lub partnerkom, aby je zachwycić. Panie, na kolejną romantyczną kolację to będzie naprawdę idealny pomysł!
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– pulpety w sosie pomidorowym
– pad thai z kurczakiem
– polędwiczki z kurkami
– polędwiczki z szynką parmeńską
– boeuf strogonow
– kotlet schabowy
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– młoda kapusta
KURCZAK W CZERWONYM WINIE
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików
Składniki:
–6-8 podudzi z kurczaka (możesz też wykorzystać inne części)
– 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
– szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie może być też wino półwytrawne)
– 1/4 szklanki octu balsamiczego
– oliwa do smażenia
– 2-3 ząbki czosnku – nieobrane, w łupinach
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Podudzia z kurczaka umyj i osusz. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i włóż kurczaka oraz nieobrane ząbki czosnku. Smaż kurczaka z każdej strony, aż się zrobi rumiany, potrwa to około 10 minut.
- Teraz na patelnię wlej czerwone wino oraz ocet balsamiczny. Wsyp także suszony rozmaryn. Duś kurczaka, obracając go w trakcie, aby sos zabarwił go z obu stron. Najlepiej cały proces duszenia zrobić z pokrywką, potrwa on około 20 minut.
- Tak przygotowanego kurczaka podawaj z dodatkiem sałatki, ziemniaków lub ryżu. Świetnie pasują do niego też sałatki ziemniaczane czy inne dodatki.
SMACZNEGO!