Francuskiej kuchni nadal się uczę i próbuję, to dużo delikatniejsze smaki ale pełne harmonii i zaskakujących nut. tak też jest i w przypadku mojego nowego kurczaka. Zaskakujący dodatek lawendy daje niesamowity smak. Pamiętaj jednak aby nie dodać lawendy za dużo, ciekawa nuta może się bowiem zamienić w nutę mydlaną 😉
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– sataye z kurczaka
– kurczak na butelce piwa
– pad thai z kurczakiem
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– kurczak z kwiatami cukinii
– przepis na kurczaka z KFC
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– kotlet schabowy
– młoda kapusta
– surówka z czerwonej kapusty
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
Kurczak z cytryną i lawendą
PRZYGOTOWANIE: 50 minut + marynowanie do 4 h
Składniki:
– 1 cały kurczak lub 6-8 podudzi z kurczaka (mogą być też inne części)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki suszonej lawendy (możesz też użyć świeżych gałązek)
– 4 łyżki oliwy
– 4 łyżki miodu płynnego
– 2 gałązki tymianku
– 1 cytryna
Przygotowanie:
- Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok z owocu. Wymieszaj oliwę, miód, utartą w moździerzu lawendę, sok i skórkę z cytryny, tymianek.
- Zamarynuj kurczaka w przegotowanej marynacie. Najłatwiej to zrobić z wykorzystaniem specjalnej torebki strunowej, ale możesz marynować także w pojemniku do żywności.
- Tak przygotowanego kurczaka wstaw do lodówki na 30 minut do 4 h.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka, oprósz go solą i wstaw do piernika na 45 minut. W połowie pieczenia obróć kurczaka na drugą stronę.
- Podawaj kurczaka z dodatkami. Idealnie pasują młode ziemniaki lub ziemniaczane gratin, oraz zielona sałata z sosem winegret.
Smacznego!
3 comments
Uwielbiam takie zaskakujące połączenia – cytryna i lawenda, muszę koniecznie wypróbować! 🙂
To mają być kwiaty czy gałązki lawendy?
chodzi o same kwiaty