To danie być może wymaga czasu w przygotowaniu, ale właściwie robi się samo. Wystarczy piekarnik, specjalne naczynie i macie chwilę czasu na dobrą książkę 🙂
ŁOSOŚ Z SOSEM OLIWKOWYM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2-3 dzwonki łososia
– sól, pieprz, olej do smażenia
– 3-4 cząstki cytryny
– szklanka zielonych oliwek
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Łososia umyjcie i przyprawcie solą i pieprzem. Zostawcie na 10-20 minut, a następnie usmażcie z obu stron.
Oliwki i papryczkę (możecie usunąć pestki) wrzućcie do blendera. Dodajcie 1 łyżkę dobrej oliwy i zblendujcie na jednolity sos. Możecie także drobno pokroić oliwki, choć to zdecydowanie dużo bardziej czasochłonne.
Usmażonego łososia podawajcie z sosem, polecam także dodatek w postaci fasolki szparagowej!
SMACZNEGO!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
– łosoś w sosie chrzanowym
– Pieczony łosoś
1 comments
uwielbiam łososia w każdej postaci