Ten makaron jest niezwykle prosty do przygotowania, a do jego przygotowania możesz użyć dużych ciemnych małży lub tych mniejszych białych. Z obiema będzie smakowało pysznie.
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
makaron z małżami
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200 g makaronu spaghetti lub podobnego
– 100 g masła
– 100 ml białego wytrawnego wina
– pół cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki natki pietruszki
– 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze)
– sól oraz pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty, dodaj muszle i białe wino. Duś około 5-7 minut.
3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie makaron na patelnię, posiekaj i dodaj natkę pietruszki.
4. Ta przygotowany makaron przekładaj na talerze i podawaj.
SMACZNEGO!