Na zdjęciach makaron wyda się banalny i w sumie taki jest w przygotowaniu. Nie jest jednak banalny w smaku, kilka dodatków powoduje wyjątkowość tego dania. Sos jest niesamowicie kremowy dzięki dodatkowi orzechów nerkowca. A do tego to niesamowicie zdrowe danie. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
łosoś w sosie chrzanowym
Makaron ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki śmietany 18%
– 100-150 g wędzonego łososia
– 80-100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
– 2 garści świeżego szpinaku baby
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.
- Czosnek pokrój w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy i śmietanę. Dodaj do sosu nieco wody, najlepiej tej z gotującego się makaronu. Duś aż ser się rozpuści. Powinien mieć konsystencję rzadszej śmietany.
- Ze szpinaku usuń ogonki, a łososia pokrój w mniejsze kawałki. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj, dodaj szpinak i łososia. Duś ok 2 minut a szpinak zmięknie. Dopraw pieprzem. Podawaj.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem
1 comments
Pyszne połączenie ?niesamowity smak i mega szybko się robi