Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem, ja wiem jedno, jajecznica powinna być KREMOWA! Ten przepis pokaże Wam podstawy jak zrobić najlepszą na świecie jajecznicę. Nie ma tu tajemnych dodatków, jest tylko technika i chęć zrobienia dania idealnego. Zapraszam na przepis 🙂
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- Deska Gąska Apolonia – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Aureliusz – duża150,00 zł
- Deska Gąska Ala – mała120,00 zł
- Deska Gąska Albert – duża150,00 zł
- Deska Gąska Adrianna – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Antoś – mała120,00 zł
- Deska Gąska Antonina – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Anastazy – duża150,00 zł
Polecam Wam także przepisy na:
– jajka sadzone z boczkiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
NAJLEPSZA JAJECZNICA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 5 jajek
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dopraw je solą i pieprzem. Za pomocą trzepaczki lub widelca lekko rozbij jajka aby żółtko połączyło się z białkiem i aby masa stała się odrobinę bardziej puszysta. Wystarczy dosłownie chwila.
- Na patelni na uwaga! bardzo małym ogniu rozpuść masło.
- Zanim przejdę dalej zatrzymam się przy tym punkcie! Jajecznicę należy robić na naprawdę małym płomieniu lub ustawieniu kuchenki. Na mojej kuchni indukcyjnej gdzie mam skalę od 1 do 9 zwykle używam 3 lub 4.
- Do rozpuszczonego masła wlej jajka i rób jajecznicę na tym samym niewielkim ogniu cały czas mieszając. Jeśli zauważysz, że jajecznica zaczyna ścinać się przy dnie i zaczynają tworzyć się grudki jeszcze zmniejsz ogień. Jajecznicę należy robić bardzo powoli, przez 8-12 minut w zależności od ilości jaj i wielkości patelni. Jajecznica musi stać się bardzo kremowa, bez żadnych grudek.
- Uwaga dodatkowa: w innych przepisach znajdziecie podpowiedzi aby dodać do jajecznicy śmietanę, uważam to za zupełnie zbędne i niepotrzebne. Dobrze przyrządzona jajecznica nie potrzebuje żadnych dodatków!
Smacznego!


- Forma do babki kwiat30,00 zł
- Deska Gąska Apolonia – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Aureliusz – duża150,00 zł
- Deska Gąska Ala – mała120,00 zł
- Deska Gąska Albert – duża150,00 zł
- Deska Gąska Adrianna – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Antoś – mała120,00 zł
- Deska Gąska Antonina – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Anastazy – duża150,00 zł






6 comments
Dzień dobry,
wypróbuję ten sposób. Czy robiłaś kiedyś jajecznicę w taki sposób, że najpierw ścinają się tylko białka (mieszamy tak na patelni, żeby nie naruszyć żółtek), a dopiero potem miesza się żółtka? To taki nasz rodzinny patent, wychodzi naprawdę świetna jajecznica.
Agnieszka
tego sposobu nie znam, muszę przetestować 🙂
„Odkryłam” ten sposób zupełnym przypadkiem już dawno dawno temu (miałam bardzo mało gazu w kuchence turystycznej na jakimś biwaku i płomień ledwo ciurkał, przez co robiła się bardzo długo 😉 ) i już tylko tak robię jajecznicę. Absolutnie za każdym razem różni świadkowie jej przyrządzania krytykowali ten sposób- że za długo na patelni, że za bardzo zetnę, wysuszę, że za mało dodatków. A potem kosztowali. I usta im się zamykały. 🙂
No i mówcie, co chcecie, ale właśnie takiej, jak na zdjęciu nie lubię. Nie powiem, co mi przypomina. Dla mnie jajecznica ma mieć świetny smak, a nie kremową konsystencję.
Przydatna rada. Każdy dzień zaczynam od jajek, najczęściej jest to właśnie jajecznica, ewentualnie jajka na miękko lub sadzone. Z pośpiechu robiłem na dość mocnym ogniu, przy powolnym smażeniu widzę różnicę.
Nie mam cierpliwości żeby stać tak nad patelnią 20 min