Szakszuki, fritatty, jajecznice, jaja sadzone, omlety. Mnóstwo pozycji śniadaniowych znajdziecie na moim blogu. Dziś chcę tą listę wzbogacić o kolejną pozycję czyli pyszny jajeczny omlet z genialnym nadzieniem w postaci serka rocotta z mnóstwem parmezanu. Dopiero połączenie tych dwóch serów daje niesamowity efekt smakowy do którego będziecie wracali zapewne wielokrotnie 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– frittata ze szpinakiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
OMLET Z SEREM RICOTTA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 5-6 jajek
– 2-3 łyżki mleka
– 250 g sera ricotta
– 1/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
– sól, pieprz
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 garści świeżych ziół (kolendra, oregano, szczypiorek, inne) lub rukoli
– sos do ziół: 1 łyżeczka octu winnego białego + 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- W misce połącz jajka, mleko i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj aby masa jajeczna była jednolita i lekko puszysta. Podziel ją na 2 części.
- Ser ricotta połącz z parmezanem i podziel na dwie części.
- Smaż omlet na patelni na 2 łyżkach oliwy lub na maśle klarowanym. Po usmażeniu wyjmij omlet, połóż na nim porcję serka ricotta i zawiń.
- Omlet posyp ziołami lub rukolą, wymieszanymi z sosem z octu winnego i oliwy.
- Podawaj od razu 🙂
Smacznego!