To takie moje comfort food, danie które robi się w sposób nieskomplikowany, ma dosłownie kilka składników a jego jedzenie jest mega przyjemnością. Bo w sumie co tu odkrywczego, upieczony batat, lekko zmodyfikowany gęsty jogurt, mięta i trochę sera. A właśnie ta prostota robi to danie niesamowitym. Zapraszam na przepis 🙂
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– pikantne frytki z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
PIECZONE BATATY Z JOGURTEM
Przygotowanie: 60 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 1-2 bataty w zależności od wielkości
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 200 g greckiego jogurtu
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżeczka tartej skórki z limonki
– 1 łyżka soku z limonki
– garść świeżych liści mięty
– tarty parmezan lub ser peccorino
Przygotowanie:
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Bataty bardzo dokładnie umyj, osusz, natrzyj oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st C.
- Piecz batata przez 40 minut lub do miękkości. Następnie wyjmij go z piekarnika, za pomocą widelca podziel na mniejsze kawałki i odwróć skórką do góry i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut tak aby skórka się nieco przypiekła i zrobiła chrupiąca.
- W tym czasie do jogurtu dodaj chilli, sok i skórkę z limonki. Wyłóż jogurt do głębokiego talerza, połóż na nim pieczone bataty, posyp listkami mięty i parmezanem. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
1 comments
Dzisiaj przygotowałam na obiad i muszę przyznać, że bardzo smaczne! I dosyć zapychające, ale w przyjemny sposób, ponieważ nie czuję się za ciężko.