To takie moje comfort food, danie, które robi się w sposób nieskomplikowany, ma dosłownie kilka składników a jego jedzenie jest mega przyjemnością. Bo w sumie co tu odkrywczego, upieczony batat, kilka pysznych serowych dodatków, trochę przypraw i gotowe!

Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów, gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– pikantne frytki z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
PIECZONE BATATY Z KOZIM SEREM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
– 1-2 bataty w zależności od wielkości
– 4 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry
– 3 łyżki tartego parmezanu
– 3-4 łyżki koziego miękkiego sera
– do podania: wieżo mielony pieprz, parmezan tarty lub w płatkach
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Bataty obierz i pokrój w plasterki o szerokości 4-5 mm. W naczyniu do zapiekania ułóż plastry tak, aby zachodziły na siebie i wypełniły całą przestrzeń.
- Rozpuść masło. Dodaj do niego oliwę, wszystkie przyprawy oraz tarty parmezan. Wymieszaj całość i przełóż na bataty, po czym rozsmaruj masło na całej powierzchni.
- Bataty wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut, aż staną się miękkie i zezłocą.
- Po wyjęciu dodaj na bataty porcję koziego sera, posyp parmezanem i listkami kolendry. Podawaj.
SMACZNEGO!


Zajrzyj też do mojego sklepu blogowego:
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Zajrzyj do najnowszych wpisów z kategorii kolacja. Na pewno znajdziesz tu coś pysznego!





