Bardzo lubię testować nowe wersje pierogów, bo to danie można zrobić przecież na tysiące sposobów. Pierogi z bobem „chodziły za mną” już od jakiegoś czasu i w ostatni weekend nadeszła pora aby je zrobić. Dla wielbicieli bobu to będzie danie idealne. Wystarczy ugotować bób, obrać o z łupin i zmiażdżyć widelcem. Kilka dodatków i gotowe 🙂
Polecam Ci także przepisy:
– pierogi z pieczarkami i serem
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– zielone pierogi
– leniwe
PIEROGI Z BOBEM
Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Składniki:
– porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 1 kg bobu
– 1 duża cebula
– sól, pieprz,
– opcjonalnie: 200-250 g wędzonego boczku drobno pokrojonego
– 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Ugotuj bób i obierz go z łupin jak będzie jeszcze ciepły. Roznieć bób widelcem i pozostaw na chwilę do przestygnięcia.
- Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
- Jeśli dodajesz boczek podsmaż go razem z cebulą na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Jeśli nie używasz boczku dodaj nieco więcej tłuszczu do smażenia cebuli. Dodaj cebulę lub cebulę z boczkiem do rozmiecionego bobu, dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu, spróbuj czy nie potrzeba więcej przypraw.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
- Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju.
- Podanie: dość dowolnie możesz dobierać dodatki podczas podawania. ja uwielbiam je z kolendrą i odrobiną chilli 🙂
- UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć przed włożeniem ich do pojemnika i do lodówki lub zamrażarki. Jeśli dodatkowe pierogi od razu włożysz do naczynia i nawet dodasz odrobinę tłuszczu, zlepią się ze sobą.
SMACZNEGO!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie
1 comments
No to mnie zaintrygowałaś:D, kocham pierogi w każdej postaci, więc chyba takie sobie zaserwuję:D