Połączenie czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i sera feta daje naprawdę genialny efekt. Pysznie smakuje w sałatce, ale i w tym pierogowym farszu. Pierogi są dość delikatne, idealnie smakują ugotowane od razu po zrobieniu lub odgrzewane w wodzie, lub odsmażane na patelni. Podałam je nieco inaczej niż tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. Pierogi te najlepiej smakują polane masłem, posypane tartym parmezanem oraz natką pietruszki. To najlepsze dodatki do ich okraszenia tej wersji pierogów.
Ja bardzo lubię soczewicę zarówno jako dodatek do dań zamiast ziemniaków, jak i w innych formach wykorzystaną w daniach. Zobacz inne moje przepisy z soczewicą, jestem pewna, że znajdziesz coś interesującego.
Polecam Ci także przepisy:
pierogi ruskie
pierogi z mięsem
pierogi z soczewicą
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Pierogi z ziemniakami i z parmezanem
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kurkami
Pierogi z ricottą i parmezanem
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z bobem
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem
Pierogi z kaczką
PIEROGI Z SOCZEWICĄ
Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki:
– porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (uwaga w punkcie 1)
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 10-12 suszonych pomidorów w oliwie
– 100-150 g sera feta
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz,
– parmezan i masło do podania
Przygotowanie:
- UWAGA! Jeśli wolisz grubsze ścianki pierogów to ta ilość będzie odpowiednia ale jeśli lepisz bardziej cieniutkie pierogi, to wystarczy, że zrobisz połowę porcji ciasta do tej ilości farszu lub podwójną ilość farszu.
- Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zadbaj o to, aby nie była rozgotowana, tylko ziarna były w całości.
- W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój pomidory na mniejsze kawałki i pokrusz w dłoniach fetę (dobrej jakości ser feta będzie się idealnie kruszył, a nie „maślił” w rękach). Do przygotowanych składników dodaj ugotowaną i przestudzoną soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Oliwa z pomidorów powinna spowodować sklejenie się ciasta, jeśli jest zbyt suche, dodaj jeszcze odrobinę oliwy z suszonych pomidorów. Ciasto, które będzie zwarte, ułatwi lepienie pierogów.
- Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
- Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
- Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju. Pysznie smakują posypane parmezanem i posiekaną pietruszką.
- UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak, aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć przed włożeniem ich do pojemnika i do lodówki lub zamrażarki. Jeśli dodatkowe pierogi od razu włożysz do naczynia i nawet dodasz odrobinę tłuszczu, zlepią się ze sobą.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
jak mozna zastapic fete? czy ma pani inne przepisy na weganskie pierogi. mam problem bo kiedykolwiek uzywalam soczeiwcy to farsz robil sie suchy. moze lepiej zblendowac?
przyznam że nie rozpatruję przepisów w kategorii wegańskich bo jestem mięsożerna. Zatem czasami po prostu robię coś bez mięsa 😉 Fetę można zastąpić innym podobnym serem, ale chyba nie do końca tego potrzebujesz.