Już nie raz na blogu pokazywałam Wam przepis na frytki z warzyw i frytki z batatów, oraz bataty z sosem z awokado. Wciąż poszukuję jak najlepszego przepisu i mam wrażenie że użycie mąki kukurydzianej mocno poprawia smak i chrupkość frytek. Używałam wcześniej mąki ziemniaczanej, ale mam wrażenie że zostawał jej smak i niektóre białe części, a chrupkość jednak nie była idealna. Mąka kukurydziana sprawdza się lepiej.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– chipsy z batatów
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– frytki z cukinii
PIKANTNE FRYTKI Z BATATÓW
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 1 spory batat
– 1 łyżka maki kukurydzianej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół łyżeczki ostrej papryki
– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
Składniki sos:
– 1/3 szklanki majonezu (możesz użyć wegańskiego)
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej harissa (możesz zastąpić ostrą papryką i odrobiną kminu rzymskiego)
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Bataty umyj, nie obieraj ze skórki, a następnie pokrój w słupki o podobnej wielkości ok 3-4 mm boku. Są dość twarde dlatego musisz mieć ostre narzędzie do krojenia. Frytki włóż do miski i dodaj do nich mąkę kukurydzianą, a następnie potrząsaj aby mąka otoczyła cale warzywa.
- W miseczce wymieszaj oliwę i przyprawy. Tą mieszanką nasmaruj bataty dość dokładnie.
- Bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
- SOS: do majonezu dodaj przyprawy i ocet. Wymieszaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
6 comments
Dziękuję za ten przepis. Moje frytki z batatów zawsze wychodzą takie „zwiędłe”. A czy próbowała może Pani metody opisanej tutaj https://www.karointhekitchen.com/wege/sposob-na-chrupiace-frytki-z-piekarnika-plukane-moczone-w-slodkiej-kapieli-i-tylko-z-odrobina-oleju/ ? Robiłam ostatnio frytki w ten sposób i wychodzą super.
nie testowałam jeszcze tego sposobu
Hej! W liście potrzebnych produktów napisałaś, że do batatów dodajemy mąkę kukurydzianą, a w sposobie przygotowania mąkę ziemniaczaną. Czy to pomyłka, czy niezależnie, co zastosujemy bataty będą chrupiące? Pytam, ponieważ mi zazwyczaj wychodzą bardzo miękkie, a chciałabym żeby były chrupiące 🙂
można dać i jedną i drugą mąkę, ale kukurydziana jest zdecydowanie lepsza do tego
Uwielbiam bataty i frytki z nich są naprawdę dobre znacznie lepsze ze zwykłych ziemniaków 🙂 Przepis na pewno sprawdzę, bo może być świetną przekąską , czy jak znajomi przyjdą 🙂
W wersji pikantnej nie próbowałam, ale muszę przyznać, że frytki z batatów to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla sklepowych frytek z ziemniaków. Pracując jako dietetyk kliniczny polecam pacjentom czasem takie alternatywy. Są to również frytki z selera, jarmużu czy „chipsy” z cieciorki 😉