W tej pizzy nie ma ani grama mąki. Spód pizzy zrobicie z surowego batata i płatków owsianych, to naprawdę bardzo proste. Spód wyjdzie pyszny, lekko słodki i chrupiący a dodatki w postaci kurczaka i sosu barbecue genialne. Naprawdę warto zrobić to danie.
Polecam Wam także:
– pizza na cienkim cieście – NAJLEPSZA!
– mini pizza
– Ciasto na pizzę
– pizza na tortilli
– pad thai z kurczakiem
– Pizza z patelni bez drożdży
– pizzę z salami
– pizzę z szynką i pieczarkami
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
– pikantne frytki z batatów
PIZZA Z BATATÓW Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 55 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 1 średniej wielkości batat
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– 1 jajko
– pół łyżeczki granulowanej cebuli
– pół łyżeczki granulowanego czosnku
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 łyżki sosu barbecue
– 10 plasterków smażonej lub grillowanej piersi kurczaka
– pół czerwonej cebuli
– pół szklanki sera mozzarella
– świeża kolendra do podania
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do blendera włóż obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki batata oraz płatki owsiane. Za pomocą pulsacji zblenduj całość, po czym dodaj jajko, pieprz cayenne, granulowaną suszoną cebulę, czosnek i odrobinę soli oraz pieprzu.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę z batata podziel na dwie części. przygotuj z nich cienkie na 3-4 mm okrągłe spody. Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez 20-25 minut. W tym czasie przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia. Wyjmij batatowy spód i połóż go upieczonym do dołu, po czym odklej delikatnie stary papier do pieczenia. Ponownie włóż spód do piekarnika i piecz przez 7-10 minut.
- W tym czasie usmaż połowę piersi z kurczaka. Cebulę pokrój w półplasterki.
- Upieczone blaty posmaruj sosem barbecue. Dodaj starty ser mozzarella, plasterki kurczaka i cebulę. Piecz przez 10 minut aż ser się roztopi i całość nieco zrumieni. Po upieczeniu dodaj świeżą kolendrę.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Powiem szczerze, że bardzo ciekawy przepis, który na pewno w najbliższym czasie przetestuję, wygląda smacznie i jest to fajna alternatywa dla zwykłej pizzy, którą każdy u mnie w domu lubi , więc zrobię to na pewno.