Sposobów na pyzy jest kilka, to zatem pierwszy z serii przepisów na to danie, bo każdy z przepisów da nieco inny efekt. Te pyzy są delikatne, miękkie i nie ciągną się. W niektórych domach zamiast mąki pszennej dodaje się do pyz mąkę ziemniaczaną, wtedy efekt jest zbliżony do klusek śląskich, pyzy są dość ciągnące i tak samo pyszne. Ostatnią z opcji z którą się spotkałam to wykorzystanie częściowo ugotowanych ziemniaków a częściowo surowych. Wtedy pyzy przypominają bardziej kartacze, które kojarzę gównie z Wilna. To też ciekawy efekt! Pozostałe przepisy pojawią się za jakiś czas na blogu 🙂
Do moich pyz wykorzystałam mięso z rosołu. Najlepiej ugotować wołowinę oraz mięso z kurczaka, połączenie tych dwóch rodzajów da najlepszy według mnie efekt smakowy. Namawiam Was zatem aby najpierw ugotować rosół, a z mięsa przygotować pyzy, a z warzyw sałatkę jarzynową. Będą aż 3 pyszne dania.
Polecam Wam także:
– kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
– kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
PYZY Z MIĘSEM
PRZYGOTOWANIE: 60 minut + czas ugotowania mięesa
Ilość porcji: 35-40 niedużych pyz
SKŁADNIKI PYZY:
– 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
– 2 jajka
– 200 g mąki pszennej + mąka do podsypania blatu
– 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NADZIENIE:
– 400 g ugotowanego mięsa (wołowego, drobiowego, najlepiej połącz oba) – namawiam do wykorzystania mięsa z ugotowanego rosołu
– 1 cebula
– 1 jajko
– 1 łyżka majeranku
– po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu
– 1-2 łyżki oleju
Do podania: podsmażona na oleju lub maśle cebulka, skwarki z boczku, dowolnie
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, za pomocą praski zrób puree. Jak ziemniaki nieco ostygną dodaj jajka w całości, mąkę, sól i wyrób w rękach. Jeśli ciasto będzie się nadal kleiło do rąk dodaj jeszcze trochę mąki, jej ilość zależy głównie od gatunku i sypkości ziemniaków, które ugotujesz.
- Cebulę bardzo drobno posiekaj w kostkę. Cebulę podsmaż na oleju aż się zeszkli i delikatnie zacznie ciemnieć.
- Mięso zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, podsmażoną cebulę, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na blacie wysyp trochę mąki. Oderwij 1/3 ciasta i przełóż na blat. Zroluj gruby wałek z którego będziesz odkrajać porcje ciasta, mniej więcej równe 1,5-2 łyżkom ciasta. Każdą z części rozpłaszczaj, najlepiej robić to na blacie na którym jest mąka. Na rozpłaszczony okrągły placuszek nałóż porcję mięsa i zamykaj pyzę rolując ją na koniec do okrągłego kształtu.
- W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną soli. Pyzy nie powinny długo leżeć na blacie, mogą do niego przywierać. Wrzucaj pyzy do gotującej się wody na 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze chwilka. Nie gotuj wszystkich pyz na raz, pyz może być odrobinę mniej niż jedna warstwa na dnie.
- Ugotowane pyzy podawaj ze skwarkami z boczku lub podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.