To niezwykle proste danie w bardzo włoskim stylu w dosłownie kilku składników. Kilku, ale dobrej jakości, bo taka jest właśnie filozofia włoskiego gotowania. Tam nie musi być dużo, bogato, tam wystarczy dosłownie kilka przypraw, składników, które są niesamowicie świeże i aromatyczne i najlepsze możliwe danie podasz na stół, a wtedy zachwyci wszystkich domowników czy gości.
No i tak dokładnie jest z tymi roladkami. Wystarczy, że masz do nich cukinię, odrobinę sera i szynki, choć tu sam ser mozzarella już wystarczy. Do tego tylko oliwa, przyprawy, bułka tarta i parmezan i gotowe! Wydaje się bardzo proste prawda? Takie jest. Zerknij na film na końcu wpisu, w którym pokazuję Ci dokładnie, jak zawijam roladki.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.

Polecam Wam też inne przepisy z cukinią:
Makaron z cukinią i bakłażanem
Drożdżowe bułeczki z cukinią
Zapiekanka z cukinią – frittata z cukinią
Frytki z cukinii
Placki z cukinii
Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella
Makaron z fetą i warzywami
Kotleciki z cukinii z serem feta
Makaron z cukinią i jajkiem
Makaron z cukinią i kurkami
Tarta z warzywami
Pizza na cieście francuskim
Zielona szakszuka
Kotlety z cukinii
Makaron curry z cukinią
Chlebek z cukinii
ROLADKI Z CUKINII Z MOZARELLĄ
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 1 duża cukinia
– 100 g twardego sera mozzarella
– kilka plasterków szynki
– 4-6 łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz,
– 5-6 łyżek bułki tartej
– 4 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190o C. Przygotuj okrągłe naczynie do zapiekania, może to być też okrągła tortownica.
- Cukinię umyj i za pomocą narzędzia kuchennego krój ją w cienkie podłużne paski. Może Ci do tego posłużyć specjalny nożyk do serów z ostrym ostrzem, lub inne narzędzie, które ułatwi ukrojenie idealnych cienkich plasterków. Oczywiście za pomocą nożyka też możesz to zrobić.
- Przygotuj w jednym głębokim talerzu oliwę i dodaj do niej sporą ilość soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.W drugim zaś talerzu, najlepiej na tyle dużym jak długie są paski cukinii, wymieszaj bułkę tartą i parmezan.
- Paski cukinii nieco szersze panieruj osobno, a te cieńsze możesz nałożyć na zakładkę jeden na drugi i panierować razem.
- Najpierw obtocz cukinię w oliwie z przyprawami, a następnie w bułce tartej z parmezanem. Następnie bliżej jednej strony połóż na cukinii kawałek szynki i sera mozzarella i zacznij zwijać roladę właśnie od tej strony z dodatkami.
- Tak przygotowanie cukinie układaj w naczyniu do zapiekania. Czynność powtórz dla wszystkich plasterków.
- Wstaw roladki z cukinii do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 15-35 minut, aż roladki się przyrumienią, cukinia zmięknie, a ser w środku rozpuści. Podawaj samodzielnie, na przykład z dodatkiem sosu pomidorowego lub jako dodatek do dania mięsnego czy ryby.
Smacznego!









2 comments
Kurde… trochę długo to się piecze…
Czy podczas pieczenia, cukinia nie puszcza wody?