Połączenie buraka i koziego sera odkryłam kiedyś w jednej z restauracji. Zestawienie słodyczy i wyrazistego smaku sera wydało mi się wprost genialne, dlatego często zaczęłam powtarzać je w domu. Zresztą kozi ser genialnie komponuje się także z innymi słodkimi smakami czy miodem. Dziś mam dla Was naprawdę fantastyczny przepis, dość prosty. Możecie go jeszcze łatwiej przygotować piekąc buraki dużo wcześniej, soczewica może być także już gotowa. Jeśli soczewica wystygnie Wam zanadto lub ugotowaliście ją wcześniej dodajcie ją do smażącego się jarmużu na kilka minut. 🙂
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– sałatka z kozim serem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA z pieczonym BURAKIEM I KOZIM SEREM
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 3-4 niewielkie buraki
– 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ czerwonej cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 2 garści świeżego jarmużu
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 100 g koziego sera
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój buraka w cienkie plasterki, około 6-8 mm.Połóż plasterki buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Altermnatywa: upiecz wcześniej całe buraczki do miękkości przez ok 1h, wystudź, obierz i pokrój w plasterki. - W tym czasie ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek drobno posiekaj, cebulkę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę oraz czosnek. Krótko podsmaż aż się zeszkli. Wtedy dodaj jarmuż pokrojony na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 3-4 minuty aż nieco zmięknie.
- Na talerzu połóż ugotowaną soczewicę, jarmuż z cebulką i czosnkiem, pokrojone w plasterki buraki i kozi ser.
- Pokrop wszystko ostem balsamicznym lub sosem balsamico który jest bardziej gęsty. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego!
1 comments
Kozi ser niesamowicie podkreśla smak sałatki. Sam wygląd jest już genialny.