Jeśli zostanie Ci kawałek chleba, który zrobi się twardy i czerstwy masz naprawdę sporo możliwości aby go spożytkować. Najbardziej powszechne jest dodanie takiego pieczywa do kotletów mielonych, ale może nie lubisz mielonych lub nie jadasz mięsa. Wtedy weź swój kawałek pieczywa, pokrusz go na mniejsze kawałki i zrób taką pyszną sałatkę. Tylko kilka składników a naprawdę warto!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z POMIDORÓW I CZERSTWEGO CHLEBA
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
– 1 – 2 dojrzałe pomidory lub pomidorki koktajlowe
– 2-3 kromki czerstwego chleba
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamico
– 2-3 plasterki czerwonej cebuli
– listki świeżej bazylii
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do tej sałatki możesz użyć czerstwego chleba lub chleba świeżego, połamanego i podpieczonego w piekarniku. Lubię obie wersje, a chleb podpieczony będzie dodatkowo chrupiący 😉
- Pokrusz chleb, pokrój pomidory na mniejsze kawałki. Na talerzu ułóż pomidory, chleb, plasterki czerwonej cebuli i listki bazylii.
- Wszystko skrop oliwą z oliwek extra vergine i octem balsamico, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Sałatkę wymieszaj i odstaw na kilka-kilkanaście minut.
- Smacznego!
3 comments
W sumie czerstwy chleb używam do mielonego 😀 Będę musiała spróbować
wygląda kusząco 🙂
Koniecznie musze spróbować. Nie jadłam jeszcze takiej