Sałatkę z tuńczykiem zwaną też popularnie nicejską spotkacie w wielu wersjach i z dodatkiem różnych składników. Mam dla Was moją propozycję, którą możecie zrobić 1:1 lub nieco zmodyfikować według waszego smaku lub dostępnych produktów w danej chwili w Waszej lodówce. W każdej wersji jest pyszna 🙂
Polecam Ci przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– Sałatka z arbuzem i fetą
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
– 2 garści dowolnych liści sałaty
– 100 – 150 g tuńczyka w oleju z puszki
– 2 jaja ugotowane na półtwardo
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 8-12 kuleczek mozzarelli (możesz użyć klasycznej mozzarelli i pokpić ją w kostkę)
– 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
– 8-12 oliwek kałamata lub czarnych
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Jaja ugotuj na półtwardo, obierz i przekrój na pół.
- Na talerze połóż sałatę, jaja, tuńczyka z puszki, pokrojone pomidorki, mozzarellę i kukurydzę.
- Z pozostałych składników przygotuj sos mieszając wszystko bardzo dokładnie. Sosem polej sałatkę i podawaj sałatkę od razu.
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł