Koperek i ziemniaki to zestawienie idealne, w którym domu nie posypuje się bowiem koperkiem ziemniaków. W tej sałatce wykorzystałam to klasyczne zestawienie smaków, połączyłam je z innymi i stworzyłam coś przepysznego 🙂 A sałatkę robi się właściwie tyle czasu ile gotują się ziemniaki. Pysznie 🙂
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– kilka małych ziemniaków sałatkowych
– 2 szklanki koperku (razem z łodygami)
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki płatków migdałów lub tartych migdałów
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sok z połowy cytryny
– po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
– garść miksu sałat (lub dwie)
– łyżka kaparów na porcję
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże i ugotuj z dodatkiem odrobiny soli.
- Koperek włóż do miksera, dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz a na koniec płatki migdałów. Blenduj. jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę oliwy (pesto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
- Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i dodaj do nich trochę przygotowanego pesto, tak ab obtoczyć je w sosie. Na talerzu ułóż sałaty, ziemniaki, dodaj kapary. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!