To dla mnie smak wakacji! 🙂 Wakacji we Włoszech, Grecji, Chorwacji, Czarnogórze i zapewne jeszcze w wielu innych miejscach. Ja wprost kocham owoce morza, nauczyłam się je przygotowywać więc tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do tych wakacyjnych smaków. Taka jest też ta sałatka, pyszna, czosnkowa, idealna do grilla lub jako samodzielne danie!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z ośmiornicą
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OŚMIORNICĄ
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 200 g ugotowanej ośmiornicy (zobacz mój najlepszy przepis na ośmiornicę), możesz też kupić gotowaną mrożoną
– 400 g ugotowanych ziemniaków (możesz użyć młodych lub jakiejś sałatkowej odmiany ziemniaka)
– sól, pieprz
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka kaparów
– otarta skórka z całej cytryny
– sok z cytryny
– natka pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotuj sos z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę. W łyżki sosu przełóż do innej miseczki, a do większej części dodaj drobno posiekane kapary, skórkę z cytryny, sok z cytryny i wymieszaj.
- Ziemniaki ugotuj do miękkości. Jeśli są młode nie musisz ich obierać, wystarczy wyszorować. Większe obierz i pokrój jeszcze przed gotowaniem na docelowe kawałki.
- Rozgrzej patelnię i dodaj na nią ugotowaną ośmiornicę oraz odłożone 2 łyżki oliwy z czosnkiem. Podsmażaj aż ośmiornica zrobi się ciepła i nabierze aromatu.
- Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu od razu polej sosem z oliwy, czosnku i cytryny. Wymieszaj. Dodaj pokrojoną ośmiornicę i przełóż na półmisek.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj!
Smacznego!