Kto nie lubi domowego schabowego? Nie zawsze jednak mamy pod ręką wieprzowinę albo zwyczajnie nie mamy na nią ochoty. W takich sytuacjach robię drobiową wersję popularnego schabowego, sznycle albo z kurczaka albo z indyka. Dużo łatwiej je cieniutko „rozklepać” i szybko usmażyć, a są przepyszne. Dziś prosty klasyczny przepis na sznycel z indyka. Podałam go z klasycznym puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem, taką którą pamiętam z dzieciństwa.
Polecam Wam garść przepisów na kotlety:
– kotlet schabowy
– zobacz także inną wersję kotleta schabowy inaczej
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– kotlet serowy
– Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
– Kotlety mielone z mozzarellą
– Kotlety ruskie
– Kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą
– Kotlety z kurczaka z majonezem
– Kotlety z kalafiora
– Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem
Kotlety mielone
Kotlety rybne
Kotlety mielone z kurczaka
Kotlet de volaille
Kotlety ziemniaczane
SZNYCEL Z INDYKA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-4 plastry piersi z indyka
– 1-2 jajka (niej więcej jedno jajko rozmiar M do 2-3 kotletów)
– 4-5 łyżek mąki pszennej
– 4-5 łyżek bułki tartej
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
– do przygotowania: folia spożywcza, tłuczek do mięsa.
PRZYGOTOWANIE:
- Z piersi indyka odkrój grubsze plastry. Przy drobiu nie ma większego znaczenia czy kroisz wzdłuż włókien czy w poprzek, tak jak ma to znaczenie przy czerwonym mięsie.
- Na desce połóż jeden kawałek folii spożywczej, dość duży, najlepiej aby zakrywał całą deskę do krojenia.
- Na folii połóż pierwszy plaster indyka, przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej i za pomocą tłuczka rozbijaj mięso. Najlepiej robić to od środka do zewnątrz, uważając aby kotlet się nie przerwał, ale był idealnie cienki. Pamiętaj, że mięso indyka jest delikatne, zatem uderzenia muszą być z wyczuciem i musisz uważać aby mięso się nie przerwało, albo ani nie było zbyt cienkie bo może przerywać się podczas panierowania.
- Tak przygotowane kotlety posól i popieprz.
- Do 3 głębokich talerzy dodaj: do pierwszego mąkę, do drugiego jaja, do trzeciego bułkę tartą. Jaja rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca, tak aby białko i żółtko połączyły się.
- Na kuchence postaw patelnię i wlej tłuszcz, tak aby pokrywał całe dno. Mięso obtocz w kolejnych składnikach: najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Staraj się aby składniki znalazły się na całości kotletów. Kotlety kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż ok 3-4 minut z każdej strony, do czasu kiedy nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.