Nie masz pomysłu na obiad? Wołowina jest niesamowita w smaku, dlatego klasyczne polskie zrazy wołowe są tak lubiane jak Polska długa i szeroka. Na Śląsku nie wyobrażają sobie domowego obiadu bez zrazów i klusek śląskich, ale w innych częściach Polski równie często podaje się je z ugotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée czy ziemniakami pieczonymi. Bo to przecież od Was zależy, jak chcecie je podać, nie od przyzwyczajeń innych ludzi.
Zapraszam Was na przepis poniżej, gdzie krok po kroju wyjaśniam jak zrobić przepyszne zrazy. Musicie trochę poczekać, aby mięso było idealnie miękkie, ale warto!
Zapraszam Cię także do skorzystania z innych moich przepisów:
Sznycle indyka w cieście z serem
Kurczak w sosie dijon
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Siekane kotlety z kurczaka
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Przepis na pulled pork
Kotlety mielone w sosie musztardowym
Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
Pieczona pierś indyka w sosie pieczeniowym
Polędwiczki w sosie kurkowym
Boeuf bourguignon – przepis Julii Child
Schab z suszonymi pomidorami
Sznycel z indyka
Gulasz z indyka
Pieczona polędwica wieprzowa
Kotlet schabowy
Kotlety mielone
Karkówka duszona
Golonka pieczona
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
ZRAZY WOŁOWE
PRZYGOTOWANIE: 1h 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
- 1 kg udźca wołowego
- 1-2 kiszone ogórki
- 2 cebule
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
- 700-900 ml bulionu z warzyw lub wody
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- do podania: puree ziemniaczane, kluski śląskie lub kopytka, ulubiona surówka
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso wołowe pokrój w plastry i rozbijaj tłuczkiem na cienkie kotlety. Najlepiej, aby kształt był zbliżony do kwadratu.
- Połówkę cebuli pokrój w piórka. Ogórki pokrój wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki, w zależności od ich wielkości.
- Każdy z plastrów wołowiny dopraw solą i pieprzem, posmaruj 1 łyżeczką musztardy. Na środku połóż ogórka oraz trochę cebuli, a następnie zawiń. Najpierw załóż boki do środka i roluj mięso do końca. Mięso zwiąż sznurkiem do żywności lub koniec przypnij wykałaczką.
- Pokrój pozostałą część cebuli w piórka.
- Zrazy obtaczaj w mące pszennej i smaż na patelni na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, obracając mięso, aby usmażyło się równomiernie z każdej strony. Po usmażeniu przełóż zrazy do garnka, a na patelnię włóż cebulę i smaż ją 3 minuty, aż się zeszkli i zrumieni.
- Usmażoną cebulę przełóż do garnka z mięsem, dodaj także gorący bulion lub wodę. Dopraw solą, pieprzem i listkami laurowymi.
- Gotuj zrazy przez 60-70 minut, do czasu kiedy mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje dzięki cebuli i mące.
- Zrazy najlepiej podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł