Królik w winie

Królik do doskonałe i delikatne mięso, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Polecam ten przepis zarówno na weekendowy obiad jak i Święta, wtedy kiedy chcecie aby na stole pojawiło się coś mniej oczywistego niż „schabowy”. Przepis wymaga czasu ale jest prosty w przygotowaniu i właściwie robi się sam w piekarniku. W tym czasie możecie przygotować pyszne dodatki – u mnie kasza i grillowane pomidory, ale doskonale będą pasowały do niego ziemniaki lub ziemniaczane pure, lekkie surówki i inne.

Przygotowanie: ok 1,5 h
Ilość porcji: 3-4

Składniki:

-1 tuszka królika ok 1,2 – 1,5 kg, wypatroszona
– 250 ml czerwonego wytrawnego wina
– 8 ząbków czosnku
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 3/4 szklanki oliwek (mogą być i zielone i czarne) bez pestek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– olej do smażenia
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Tuszkę królika pokrójcie za pomocą ostrego noża lub tasaka na mniejsze kawałki. Wyjdzie 7-10 części. Królik ma dość delikatne kostki, zatem łatwo je połamać za pomocą ostrzejszego narzędzia.
  2. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmażcie królika, tak aby mięso z zewnątrz nie było różowe. Zajmie to ok 10-15  minut. Następnie zalejcie królika winem i duście ok 5 minut aby wino nieco odparowało.
  3. Przełóżcie całość do naczynia żaroodpornego. Dodajcie ząbki czosnku, jeśli są duże to przekrojone na 2-3 części. Dodajcie także oliwki i rozmaryn (oderwijcie listki od zdrewniałych łodyżek i użyjcie samych listków). Całość przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wsawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st.
  4. Pieczcie królika około 1h, w połowie pieczenia przekręćcie mięso na drugą stronę. Po 1h odkryjcie królika i pieczcie jeszcze ok 15-20 minut aż sos nieco wyparuje a królik ładnie się „podpiecze”.
  5. Po wyjęciu z piekarnika posypcie natką pietruszki. Podawajcie z dodatkami: kaszą lub ziemniakami, sałatką.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Królik w winie
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepisy na jajka faszerowane

Do Wielkanocy zostało niespełna 2 tygodnie, to dla wielu z Was pora planowania świątecznych dań. Zapraszam Was zatem na 3...

Zamknij