Proste placki chlebowe z patelni

Placki z patelni to idealny dodatek do past, hummusu czy sałatek. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na placki bez dodatku drożdży. Polecam przygotowanie do nich tradycyjnego hummusu, hummusu z soczewicą, pasty z soczewicą, pasty z kurczaka. Bardzo często podaję także oliwę z dodatkiem czosnku, suszonego oregano i soku z cytryny. To pyszny dodatek do placków i chleba.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
podpłomyk z czerwoną cebulą

Przygotowanie: 30-45 minut

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki (typ 550-650), przesianej
• pół szklanka ciepłej wody
• pół łyżeczki soli
• 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski i dodajcie pozostałe składniki. Wyróbcie za pomocą dłoni ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na koło 20 minut.
  2. Następnie odrywajcie spore kawałki ciasta (ciasta starczy na 4-5 placków), resztę zostawiając pod ściereczką aby nie wyschło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkujcie ciasto na cienkie placki.
  3. Placki od razu smażcie na suchej patelni o nie przywierającej powłoce. Wystarczy około 20 sekund z każdej strony.
  4. Placki podawajcie od razu lub zamknijcie szczelnie w torebce  foliowej i włóżcie na chwilę do piekarnika przed podaniem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Proste placki chlebowe
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tortellini z boczkiem

Na moim blogu znajdziecie dużo pysznych przepisów na makarony, zachęcam do przejrzenia ich. Tym razem do przygotowania dania użyłam gotowego makaronu...

Zamknij