Schabowy inaczej

W ramach cyklu przepisów tradycyjnych na moim blogu, ostatnio pokazałam Wam przepis na tradycyjnego schabowego. Wiem że w niektórych domach gości on w kuchni nawet raz w tygodniu, może zatem Warto nieco urozmaicić to danie? Dziś mam dla Was wersję faszerowaną szynką oraz serem. Ta wersja nie wymaga dużo więcej pracy niż tradycyjny kotlet, przeczytajcie poniżej jak ją przygotować.

Polecam Wam garść przepisów idealnie pasujących do schabowego:
puree ziemniaczane
przepis na gnoccchi
dyniowe gnocchi
sałatka grecka
– zobacz też przepis na tradycyjny kotlet schabowy
placek po węgiersku
kotlety ziemniaczane

KOTLET SCHABOWY inaczej

PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

SKŁADNIKI:

– 2-4 plastry schabu bez kości
– 2-4 plastry grubo krojonej szynki
– 2-4 plastry sera typu gouda
– 1-2 jajka
– 4-5 łyżek mąki pszennej
– 4-5 łyżek bułki tartej
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
– do przygotowania: folia spożywcza, tłuczek do mięsa.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kiedy Twoje plastry schabu posiadają obrzeże z tłuszczu odkrój je, kotlety nie będą posiadały wtedy żadnych niepotrzebnych żyłek tłuszczu. Na desce połóż jeden kawałek folii spożywczej, dość duży, najlepiej aby zakrywał całą deskę do krojenia.
  2. Na folii połóż pierwszy plaster schabu, przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej i za pomocą tłuczka rozbijaj mięso. Najlepiej robić to od środka do zewnątrz, uważając aby kotlet się nie przerwał, ale był  idealnie cienki.
  3. Tak przygotowane kotlety posól i popieprz. Na połowie kotleta połóż plaster szynki oraz plaster sera i złóż mięso zakrywając dodatki. Szynka i ser powinny zostać położone tak, aby dawały możliwość dociśnięcia obrzeża kotleta. Po złożeniu połóż na mięsie jeszcze raz kawałek folii i delikatnie za pomocą tłuczka połącz obrzeże aby zamknąć kieszonkę z mięsa.
  4. Do 3 głębokich talerzy dodaj: do pierwszego mąkę, do drugiego jaja, do trzeciego bułkę tartą. Jaja rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca, tak aby białko i żółtko połączyły się.
  5. Na kuchence postaw patelnię i wlej tłuszcz, tak aby pokrywał całe dno. Mięso obtocz w kolejnych składnikach: najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Staraj się aby składniki znalazły się na całości kotleta. Kotlety kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż ok 3-4 minut z każdej strony, do czasu kiedy nabiorą złotego koloru.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Schabowy inaczej
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Aga

    Opublikowane 22/10/2017

    Odpowiedz

    Czytając ten przepis uzmysłowiłam sobie właśnie, że bardzo dawno schabowego nie jadłam, czas to zmienić. Btw- nowy wygląd bloga, super:)

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 22/10/2017

      Aga ale ja zmieniałam wygląd bloga jakieś 2 lata temu 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ziemniaki Hasselback – ziemniaki nakrajane

To najciekawszy wizualnie sposób pieczenia ziemniaków jaki znam. Wystarczy ostry nóż i chwila cierpliwości, a efekt Was zachwyci. Ziemniaki możecie...

Zamknij