Żeberka barbecue

To danie zrobiłam wspólnie z kwaśnicą, bo to właśnie do jej przygotowania użyłam żeberek. Żeberka wędzone zostawiłam w zupie, a te ugotowane z surowych zamarynowałam i dodatkowo upiekłam. Jeśli nie planujecie gotowania zupy na żeberkach możecie po prostu ugotować je wcześniej, a następnie upiec.

ŻEBERKA

PRZYGOTOWANIE: 1,5 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI:
– 600 g surowych żeberek
– 2 łyżeczki soli
– kilka kulek ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
sos barbecue z tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie żeberka. Pokrójcie je na niniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie sól i po zagotowaniu zdejmijcie szumowiny. Następnie dodajcie ziele angielskie i liście laurowe, gotujcie około 50-60 minut, aż żeberka zrobią się bardziej miękkie.
  2. Żeberka obtoczcie w zalewie z sosu barbecue (potrzebujecie ok 4 łyżek) – za pomocą pędzla lub wkładając wszystko do torebki zamykanej strunowo aby sos dokładnie pokrył mięso. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i włóżcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st C na ok 40 minut. W połowie pieczenia przekręćcie na drugą stronę.
  3. PORADA Jeśli żeberka ugotowaliście wcześniej i zrobiły się już lekko twarde, do pierwszej połowy pieczenia użyjcie przykrycia z folii aluminiowej. Po 20-25 minutach zdejmijcie ją i dokończcie pieczenie.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Żeberka barbecue
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepis na kwaśnicę

To moja ukochana góralska zupa, którą jem zawsze, podczas każdego pobytu w polskich górach. Doszło do tego nawet że obydwoje...

Zamknij