Miałam wiele postanowień noworocznych związanych z blogiem, a jednym z nich jest przygotowanie dla Was wielu sprawdzonych przepisów na ciasta. Jakie ciasta są moimi ulubionymi? Tradycyjne klasyki – szarlotka, sernik, kruche ciasta z owocami. Jeśli macie dobry przepis to takie ciasto wygra z nawet najbardziej wymyślnymi i pięknie wyglądającymi smakołykami z cukierni. Ponadto wiecie co jest w środku, dodajecie tylko składniki najlepszej jakości, to zawsze gwarantuje sukces.
Lubię serniki w różnych wersjach. Często piekę te delikatniejsze w kąpieli wodnej, wymagają one jednak czasu. Tym razem postawiłam na klasykę, możecie ten sernik zrobić z rodzynkami lub bez, to zależy od tego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny 🙂
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z brzoskwiniami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
SERNIK KLASYCZNY
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki:
– 1 kg sera do serników (patrz uwagi poniżej)
– 250 g miękkiego masła
– 150 g cukru pudru
– 6 jajek
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 100 ml śmietanki 30 % lub 36%
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– masło i odrobina bułki tartej do formy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – masło, jajka, śmietanka.
- Masło włóż do misy miksera i zacznij ucieranie, dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru, naprzemiennie. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę.
- Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia.
- Białka zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do masy serowej i już za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. To też czas kiedy możesz dodać rodzynki jeśli je lubisz.
- Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik na 10 minut. Następnie otwórz całkowicie piekarnik i pozostaw sernik w środku jeszcze przez 15-20 minut. Teram możesz wyjąć go z piekarnika i wystudzić.
- Sernik krój dopiero po całkowitym wystygnięciu. Możesz posypać go cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
zdecydowanie najlepszy 🙂
Sernik wygląda przepysznie! 🙂
Świetny przepis. Sernik przepyszny wg. Mnie „ciapraty” taki lubię. Dziękuję.