Młode ziemniaki, młoda kapusta, za te smaki kocham wiosnę. Czasami chciałabym aby trwała cały rok, bo warzywa smakują wtedy genialnie. Młoda kapusta nie była często składnikiem obiadu w moim rodzinnym domu, ale tak jak mama nie gotowała często kapusty, także rzadko sięgała po bigos. Polubiłam ją dopiero jakiś czas temu, doceniając za prostotę i szybkość przygotowania. No i oczywiście pyszny lekko słodki smak i delikatność.
Zapraszam do innych przepisów na dodatki do obiadu:
– ogórki kiszone
– pikantny sos pomidorowy
– domowa musztarda
– ziemniaki nakrajane
– podstawowy przepis na ziemniaczane puree
– puree z dyni
– jak upiec ziemniaki w mundurkach
– konfitura z cebuli
– frytki z batatów
– gotowana kukurydza
– frytki z warzyw
MŁODA KAPUSTA
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje w formie dodatku do obiadu
SKŁADNIKI:
– 1 młoda kapusta
– 1 pęczek koperku
– 500 ml wody
– 3 listki laurowe
– 5-6 kulek ziela angielskiego
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę obierz, przekrój na pół i dalej na ćwiartki, a następnie wykrój głąb.
- Tak przygotowaną kapustę drobno posiekaj i wrzuć do średniej wielkości garnka. Postaw na palniku, dodaj wodę i wszystkie przyprawy. Gotuj kapustę przez 15 minut aż zmięknie.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj do masła mąkę. Mieszaj zasmażkę przez 2 minuty aż zrobi się odrobinę bardziej rumiana. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do kapusty i wymieszaj całość.
- To czas na szatkowanie i dodanie koperku. Młoda kapusta jest gotowa.
Smacznego!
Polecam Wam też:
– zupa gołąbkowa