Golonka która jest chrupiąca na zewnątrz a delikatna, miękka i rozpływająca się w środku to od dziś nie problem. Najpierw konieczne jest jej ugotowanie, tak aby uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Wam także:
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z batatami
– sałatka cezar z kurczakiem
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
GOLONKA PIECZONA
PRZYGOTOWANIE: 3-4 h
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI GOLONKA:
– 2 golonki
– pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula)
– 1 płaska łyżka soli
– 2-3 listki laurowe
– 3-4 kulki ziela angielskiego
-5-6 kulek czarnego pieprzu
Do podania: pieczywo, chrzan, musztarda, ogórek kiszony i inne dodatki
SKŁADNIKI MARYNATA:
-3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka chilli
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu balsamico
– 2 łyżki musztardy dijon lub francuskiej ziarnistej
– 3 łyżki miodu płynnego
– sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Golonki umyj dokładnie, włóż do garnka, dodaj do nich obrane warzywa i zalej wodą tak, aby ta zakrywała golonki. Dodaj 1/3 wspomnianej soli i gotuj. Po zagotowaniu zdejmij z wywaru szumowiny, doda pozostałą sól i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek pokrywką uchylając ją jednak i gotuj golonkę przez 2-2,5 h w zależności od wielkości. Jeśli woda wyparuje uzupełnij ją w trakcie gotowania.
- Wyjmij golonki z wywaru kiedy są naprawdę miękkie, wystarczy sprawdzić widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st C i przygotuj marynatę. Dodaj do miski składniki marynaty oraz po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj golonki, zostawiając mniej więcej 1/3 marynaty na później.
- Zamarynowane golonki włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie obróć golonki na drugą stronę, za pomocą pędzla kuchennego posmaruj pozostałą marynatą i ponownie zapiekaj przez 20-25 minut.
- Golonki podawaj z pieczywem, chrzanem i musztardą (wg mnie najlepiej sarepską) oraz dodatkami takimi jak ogórki czy marynowane grzyby.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł