– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z brokuła
– krem z kalafiora
– krem z marchewki
– krem z cukinii
Składniki:
– pęczek białych szparagów
– 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (w ostateczności z kostki, choć nie polecam)
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek czosnkowej
– garść pokrojonej w niewielką kostkę cukinii
– ewentualnie ser pleśniowy typu rockpol
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, kroimy na 3 lub 4 części i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Na małej patelni na łyżeczce oliwy podsmażamy lekko drobniutko posiekany czosnek. Po ugotowaniu warzyw, płyn ze szparagami oraz czosnek ucieramy w blenderze na krem. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolewamy jeszcze bulionu.
Na pozostałej oliwie podsmażamy cukinię, tak aby nabrała w niektórych miejscach lekko rumianego koloru. Dodajemy do zupy już w momencie podania. Dla smakoszy polecam także ser pleśniowy, który pokruszony/pokrojony w małe kawałki jest świetnym dodatkiem do tego typu zup.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
1 comments
O tak w sezonie robiłam krem ze szparagów białych z mlekiem kokosowym, ale skąd teraz barć szparagi??? Pyszne takie zupki krem, sama bardzo często je przyrządzam.