Już nie raz pisałam Wam o tym, że płynne żółtko jaja poprawia smak dania, a szczególnie w połączeniu z sosem z sałatki. Dlatego tak chętnie dodaję do sałatek jajko na miękko lub jak w tym wypadku jajko sadzone.
Dziś mam dla Was inspirację z bowlem z roli głównej, miseczką pełną pyszności i dodatków jakie mamy w lodówce. To zawsze wychodzi super!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
BOWL Z HUMMUSEM
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 2 garści rukoli lub innych sałat
– 2-3 jaja sadzone
– 1 awokado
– po 3-4 łyżki hummusu na porcję – możesz użyć dowolnego: klasyczny hummus, hummus pomidorowy, hummus z soczewicą,
– garść sera typu parmezan
– 6-10 pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamiczego
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Usmaż jaja sadzone.
- Z oliwy, octu balsamicznego i musztardy przygotuj sos.
- Na talerzach rozłóż sałaty, hummus lub hummusy, awokado pokrojone w plasterki, pomidorki przekrojone na pół, jajka sadzone. Polej sałatkę sosem, posyp parmezanem i podawaj.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
1 comments
Bardzo pyszne! Super połączenie smaków!