Mielonego można zrobić na kilkanaście różnych sposobów, ale dziś ma dla Was najbardziej klasyczny przepis, który ja zawsze robię z mięsa z mielonego z łopatki. Dzięki sporej ilości tłuszczu mielone są soczyste i pyszne, a ich przygotowanie jest banalnie proste.
Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
– falafel
– przepis na gnoccchi
– cordon bleu z kurczaka
– dyniowe gnocchi
– kotlety z cukinii
– sałatka grecka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– surówka z czerwonej kapusty
– przepis na kotlet schabowy inaczej
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
KOTLETY MIELONE
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk
SKŁADNIKI:
– 500 g mięsa mielonego z łopatki
– 1 jajko
– 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka)
– 1/2 cebuli
– 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. i dodaj ją do mięsa mielonego.
- Kajzerkę włóż do naczynia, zalej wodą i przyciśnij czymś ciężkim od góry. Tak namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą, bo masa będzie zbyt kleista aby ulepić z niej kotlety. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej.
- Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Najlepiej patelnię przykryć pokrywką w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia dodaj ok 100 ml wody i duś jeszcze 5-8 minut obracając w trakcie. Dodawanie wody nie jest konieczne, ale zobaczysz że kotlety wyjdą jeszcze lepsze!
- Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, mizerią czy pomidorami ze śmietaną.
Smacznego!