Te ziemniaki to proste i genialne w smaku danie, takie które możesz zrobić bez większego wysiłku, a później po prostu włączyć ulubiony serial lub film i nieśpiesznie się nim delektować.🙂
Przepis na te ziemniaczki pochodzi z DARMOWEGO E-BOOKA KULINARNE INDIE 150 PRZEPISÓW
marki PATAK’S, którą zapewne już doskonale znacie, bo nie raz gościła na moim blogu. Uwielbiam ich produkty, szczególnie pasty przyprawowe złożone z samych przypraw i oleju, dziś właśnie pastę tikka masala dodałam do moich ziemniaków! Patak’s to nie tylko indyjskie klasyczne smaki, to też łatwy sposób na podkręcenie smaku klasycznych polskich czy europejskich dań. To wszystko znajdziecie w ich e-booku.
Jak zdobyć DARMOWEGO E-BOOKA? Wystarczy kliknąć w link, który poprowadzi Was do fanpage Patak’s Polska do jednego z postów. Dodaj komentarz pod postem, a następnie zapisz się do newslettera, który marka wysyła raz na kilka tygodni (nowości, specjalne przepisy, warto się zapisać!). Zaraz po zapisaniu otrzymasz linki do pobrania e-booka. W e-booku znajdziecie też mój przepis na przepyszne curry z kalafiora, zrobiłam go rok temu i na blogu cieszył się ogromną popularnością.
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– pieczone ziemniaki
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
SMAŻONE PIKANTNE ZIEMNIAKI
Przygotowanie: 45 minut
Składniki:
– 6-7 ziemniaków
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sól
– 2-3 łyżki pasty Patak’s Tikka Masala
– 1 cebula
– opcjonalnie: jajka sadzone do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na grubsze plastry lub w sporą kostkę.
- Ziemniaki gotuj około 20 minut (liczę czas od włożenia ziemniaków do zimnej wody i postawienia na kuchence). Oczywiście czas ten może się nieco skrócić lub wydłużyć, ze względu na gatunek ziemniaka oraz wielkość warzyw które gotujesz. Ziemniaki powinny być już lekko miękkie ale nie rozpadać się.
- Odcedź ziemniaki i pozwól im wystygnąć.
- Za pomocą pędzla kuchennego marynuj ziemniaki w paście Patak’s Tikka Masala.
- Następnie smaż ziemniaki na patelni na rozgrzanym oleju. Pamiętaj aby każdy ziemniaki stykał się z dnem patelni aby mógł nabrać chrupkości. Jeśli zatem masz więcej ziemniaków lub niewielką patelnię podziel ten proces na 2 tury.
- Cebulę pokrój w piórka. Podsmaż na koniec na patelni w której podsmażały się ziemniaki, dzięki temu smak tikka masala będzie wyczuwalny również w cebuli.
- Podawaj ziemniaki jako samodzielne danie na przykład z jajkiem sadzonym lub jako dodatek do ryb lub mięs.
SMACZNEGO!
*Wpis powstał we współpracy z Patak’s Polska
2 comments
uwielbiam takie ziemniaczki, dzieci tez lubią
jestem wege i czesto jem podobne dania:-)