Uwielbiam szakszukę i robiłam ją już w tak wielu wersjach, że teraz nie zliczę. Jedną z moich ulubionych jest zdecydowanie ta z chorizo, bo nie ukrywam, że kocham bardziej pikantne smaki. A kiełbasa chorizo ma w sonie i odrobinę pikanterii i nieco kwasowości. Idealnie pasuje do pomidorów i taki dań.
Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na:
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszukę z dynią
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– Jajka zapiekane z parmezanem
SZAKSZUKA Z CHORIZO
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 3 pomidory lub puszka 400 g krojonych pomidorów
– 3 jajka
– 80 g kiełbasy chorizo
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki kolendry
– do podania: listki świeżej kolendry lub natka pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Chorizo pokrój w półplasterki. Ja używam takiego cienkiego chorizo, w formie kiełbaski. W zależności od rodzaju, ale w niektórych warto ściągnąć wcześniej otoczkę.
- Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek. Ja siekam czosnek w drobną kosteczkę. Do podsmażonego czosnku dorzuć przyprawy: obie papryki, kmin rzymski i kolendrę, podsmażaj minutę. Teraz dodaj chorizo i smaż jeszcze 1-2 minuty.
- Do czosnku dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. Zamiast świeżych pomidorów możesz dodać puszkę krojonych pomidorów z całym sosem. Jest to szybsze i często tańsze rozwiązanie.
- Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i podawaj najlepiej na patelni, na której była przygotowywana. Smacznego!
1 comments
Bardzo dobra robiłem