Nie masz pomysłu na obiad? Znudziły Ci się już tradycyjne kotlety w panierce z bułki tartej? Następnym razem przygotuj ciasto, w którym wystarczy panierować kotlety i od razu wrzucić je na gorący tłuszcz. Dzięki dodatkowi sera żółtego oraz odpowiednio dobranych przypraw kotlety będą super aromatyczne i przepyszne!
Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
– kotlety z cukinii
– kotlety mielone
– cordon bleu z kurczaka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– surówka z czerwonej kapusty
– przepis na kotlet schabowy inaczej
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– Zrazy wołowe
– Surówka z włoskiej kapusty
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
SZNYCLE Z INDYKA W CIEŚCIE Z SEREM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 4-5 plastrów z piersi indyka
– pół szklanki mąki pszennej
– 1 jajko
– pół szklanki mleka
– 3/4 szklanki tartego sera (użyłam cheddara, ale możesz zamienić na goudę lub inny)
– przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano
– olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Indyka pokrój w plastry grubości 2-2,5 cm. Rozbij mięso tłuczkiem, ale nie bardzo cienko, zbyt cienkie kotlety ciężko będzie panierować, aby się nie uszkodziły.
- W misce roztrzep jajko, dodaj mąkę, mleko oraz wszystkie przyprawy wskazane w przepisie. Wymieszaj wszystko na gęste ciasto i dodaj tarty ser. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby możesz dodać nieco mleka lub mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Maczaj kotlety w cieście i smaż je na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł