To danie zachwyci niejednego. Słodycz pieczonego batata, połączona z pikantnością chilli con carne i pikantnymi dodatkami się tu doskonale uzupełniają. W tym przepisie pokazuję Ci jak zrobić bataty oraz przypominam mój ulubiony przepis na chilli con carne. Do batatów podaj dowolne dodatki, które masz lub możesz kupić.
Przygotowanie
Chilli con carne możesz przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia. Zrób większą porcję i zjedz je z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem, jako dodatek do burrito lub nachosów. Chilli con carne to także idealne wypełnienie dla quesadilas wystarczy napełnić nim tortillę, złożyć na pół i upiec w piekarniku lub podgrzać na patelni.
Bataty
Pieczone bataty są proste w przygotowaniu. Niech nie zwiedzie Cię czas przygotowania tego dania, bo tak naprawdę większość czasu zajmie pieczenie batatów w piekarniku, czyli coś, co robi się samo. Wystarczy bardzo dokładnie wyszorować skórkę tego warzywa, osuszyć i tak bez żadnych dodatków włożyć na blaszce do piekarnika. Batata można położyć na papierze do pieczenia, bo zdarza się, że wyciekają z niego słodkie soki, szczególnie po tym, jak patyczkiem do szaszłyków sprawdzasz, czy batat jest już mięciutki.
Lubisz meksykańskie smaki? Zajrzyj koniecznie do takich dań:
Naleśniki meksykańskie
Meksykańska lasagne
Kuchnia meksykańska – przepisy
Sałatka meksykańska z krewetkami
Kurczak pieczony po meksykańsku
Sałatka meksykańska z kurczakiem
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Burrito z kurczakiem
Fajitas z kurczaka
Chilli sin carne
Tacos z grillowanym kurczakiem
Burrito z chilli con carne
Żeberka barbecue
Tacos z kurczakiem mole
Dynia z chilli con carne
Burrito z kurczakiem
Tacos z kurczakiem i guacamole
Pieczone ziemniaki z guacamole
Nachos z kurczakiem
Tacos z tofu
Tacos z szarpaną wieprzowiną
Tacos z rybą
Bowl burrito z łososiem
Huevos Motuleños – jajka z guacamole
Chilli con carne z dynią i kalafiorem
Enchiladas z kurczakiem
BATATY PIECZONE PO MEKSYKAŃSKU
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– porcja chilli con carne z mojego przepisu
– 2-4 bataty, w zależności od ich wielkości
– 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
– 3-4 łyżki tartego sera mozzarella lub cheddara
– marynowane papryczki jalapeno
– świeże listki kolendry
Przygotowanie:
- Bataty dokładnie wyszoruj i osusz. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200st C. Bataty piecz przez 40-60 minut, w zależności od wielkości. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już miękkie, wbijając patyczek do szaszłyków w bataty.
- W tym czasie przygotuj chill con carne z mojego przepisu – przepis na chilli con carne. Możesz zrobić to nawet dzień wcześniej.
- Po upieczeniu bataty przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek, uważając, aby zostawić 6-9 ml krawędzie tworzące łódeczki.
- Odłóż potrzebną porchę chill con carne do wypełnienia batatów do dodaj do niej słodką kukurydzę. Napełnij bataty, a na koniec posyp je tartym serem. Bataty ułóż na blaszce i zapiekaj jeszcze przez 10 minut, aż całość będzie ciepła, a ser się rozpuści.
- Do batatów dodaj marynowane papryczki jalapeno, świeże listki kolendry. Możesz podać je z dodatkowym sosem np. z guacamole, kwaśną śmietaną lub pikantną salsą pomidorową,
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł