Ten sernik z pieczonymi morelami, to jeden z ciekawszych, jakie udało mi się w życiu zrobić, a doświadczenie w sernikach mam naprawdę spore. Sam sernik jest odpowiednio słodki, dość wyważony i kremowy, spód z ciemnych herbatników podkreśla go posmakiem czekolady, a pieczone morele są nadzwyczajnym, lekko kwaskowatym dodatkiem, który zaskoczy niejednego wielbiciela serników. Morele wcześniej się piecze, aby były miękkie i bardzo aromatyczne, a dopiero później lądują na wystudzonym już serniku.
Sernik ozdobiłam dodatkowo jadalnymi kwiatami, które jeszcze podkreślają urodę tego ciasta. Ale możesz, zamiast nich dodać kilka listków mięty lub świeże gałązki lawendy, która też idealnie podkreśli urodę ciasta i jest pyszna w smaku.
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
sernik z brzoskwiniami
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK Z MORELAMI
Przygotowanie: 2 h 30 minut + chłodzenie minimum 1 h
Składniki spód:
– 200 g kruchych ciemnych ciasteczek
– 80 g rozpuszczonego masła
Składniki sernik:
– 1 kg sera na sernik (dobrego z kubełka lub twarogu zmielonego dwukrotnie)
– 5 jajek rozmiar M
– 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– odrobina ekstraktu waniliowego
Składniki morele:
– 15-20 świeżych moreli
– 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego (może być też syrop z agawy)
– 1 łyżka amaretto
– do ozdoby: suszone jadalne kwiaty lub listki mięty
Przygotowanie:
- SPÓD – Do misy miksera dodaj kruche ciasteczka i zetrzyj je drobno, aż będą miały postać piasku. Do herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Okrągłą formę z odpinanym dnem (24-26 cm) wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wsyp do niej pokruszone ciasteczka i za pomocą dłoni lub łyżki wyrównaj spód, lekko ugniatając. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- SERNIK – Do misy miksera dodaj zmielony twaróg, cukier, ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksuj do połączenia składników, ale nie zbyt długo. Teraz dodawaj po jednym jajku i po każdym krótko miksuj. Na koniec dodają mąkę, krótko zmiksuj i gotowe. Masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. W tej temperaturze piecz sernik przez 1 h.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (jeśli same się zamykają, włóż np. trzonek drewnianej łyżki lub inny przyrząd kuchenny między drzwi a korpus piekarnika), Nie wyjmuj ciasta jeszcze przez 1 h z piekarnika, powinien bardzo powoli się schładzać.
- Po godzinie wyjmij ciasto na blat i pozostaw na kolejną 1 h do całkowitego wystudzenia.
- W tym czasie przekrój morele na pół i pozbaw je pestek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia środkiem owocu do góry. Z miodu, syropu klonowego lub z agawy oraz amaretto przygotuj syrop. Nasmaruj syropem morele i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190o C. Piecz morele około 20 minut, aż się przyrumienią i zrobią miękkie. Po wyjęciu z piekarnika daj im ostygnąć.
- Wystudzone morele nakładaj na wystudzony sernik i posyp je jadalnymi kwiatami. Ciasto schłodź w lodówce minimum 1 h przed podaniem.
SMACZNEGO!