Jeśli jest środek lata i w Waszym ogrodzie lub pobliskim sklepie możecie kupić porzeczki, polecam Wam ten pyszny przepis na sernik. To nie jest mój pierwszy raz kiedy łączę kwaśne porzeczki i słodkie ciasto. Dzięki temu zabiegowi ciasto dla mnie nabiera nowego wymiaru i nie jest bardzo słodkie.
Dzisiejszą propozycję można także zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy przygotować inny spód który będzie spełniał to kryterium. Do samego sernika bowiem nie dodacie wcale mąki.
A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z brzoskwiniami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
przepis na sernik z porzeczkami
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki:
– 160-180 g kruchych czekoladowych ciastek
– 60 g masła
– 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego
– 170 g cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2-3 jajka rozmiar L (ilość zależny od tego czy użyjecie gęstego (3) czy rzadszego (2) twarogu)
– 200 g śmietany 30%
– 80 g kaszy manny błyskawicznej
– 250 g porzeczek czerwonych obranych z szypułek
Przygotowanie:
- Ciastka wrzućcie do miksera, dodajcie do nich rozpuszczone masło. Zetrzyjcie aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
- Foremkę tortową z odpinanym dnem (21-23 cm) wyłóżcie na dnie papierem do pieczenia. Na papier wysypcie pokruszone ciastka i za pomocą dłoni ugniećcie równe dno sernika. Wstawcie do lodówki na min 15 minut.
- Do miksera dodajcie resztę składników (bez porzeczek) czyli: ser, cukier, cukier waniliowy, jaja w całości, śmietanę, kaszę manną. Całość miksujcie na małych obrotach ale tylko do momentu połączenia, nie róbcie tego zbyt długo aby nie ubić całości.
- Tak przygotowaną masę można wylać do formy. Wylejcie około 80%, zostawiając nieco w misce. Teraz na sernik delikatnie wysypcie porzeczki i polejcie resztką ciasta sernikowego.
- Wstawcie sernik do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 60 minut. Z sernika może wylecieć odrobina płynu, dlatego najlepiej postawić go na blaszce.
- Po upieczeniu wyjąć sernik i ostudzić zanim zdejmiecie obręcz. Najlepiej wstawić go jeszcze na min 2h do lodówki, aby był schłodzony w momencie krojenia. Ciasto możecie przybrać świeżymi owocami.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł